2024. sze 18.

FMH 12. Fizetési kedvezmények

írta: Morosus
FMH 12. Fizetési kedvezmények

15_az_ido_penz.jpgFmh eljárásban nem csak a jogosultat illeti meg kedvezmény. A kötelezett is élhet ún. fizetési kedvezményekkel.

A jogosultat ugyebár költségkedvezmény illeti meg, vagyis részben, vagy egészben mentesül az alól, hogy megelőlegezze az eljárási díjat. A kötelezett fizetési kedvezménye ettől merőben eltér. Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy részben vagy egészben mentesülne a követelés megfizetése alól. Ezzel akkor tud élni a kötelezett, ha egy összegben nem tudja kifizetni a teljes követelés összegét (feltételezve hogy egyáltalán szándékában áll fizetni).

A fizetési kedvezmény ezáltal vagy részletfizetési, vagy fizetésre halasztási kedvezményt jelent. A kettő együtt nem kérhető. Vagy ez, vagy az. Részletfizetés esetén értelem szerűen részletekben tudjuk megfizetni a tartozást, még fizetésre halasztás esetén ugyan úgy egy összegben kell teljesítenünk, de kapunk időt „összeszedni” az összeget.

Miért érdemes ezzel élni? Azért, mert ugyan a jogosult véleményezheti a kérelmet, végső soron a közjegyző fog dönteni egyrészt arról, hogy megadja-e a kedvezményt, másrészt annak mértékéről. Ezen túl, ha a közjegyző jóváhagyja a kedvezményt, és az jogerőre emelkedik – mivel méltányosságon alapul a közjegyző döntése, nem sok értelme van a fellebbezésnek, esetleg akkor, ha nagyon ésszerűtlen és kirívóan egyoldalú -, akkor ugyan a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, de mindaddig, amíg teljesítjük a fizetési kedvezményben foglaltakat, vagyis rendesen fizetjük a részleteket, vagy halasztás esetén határidőben fizetünk, az nem lesz végrehajtható.

Tény, hogy a végrehajtás elrendelése előtt a közjegyzőnek annyi jogosítványa van mindössze, hogy nyilatkoztassa a jogosultat arról, hogy valóban megszegte-e a fizetési kedvezményben foglaltakat a kötelezett, tekintettel arra, hogy hivatalos eljárásról van szó, a jogosult szándékosan rosszindulatú, a valóságnak ellentmondó nyilatkozata – vagyis ha hazudik – komoly jogi következményekkel jár, büntető jogi következményekkel is akár, így ennek az esélye gyakorlatilag nulla.

Tehát azért érdemes élni a fizetési kedvezmény adta lehetőséggel, ha a követelés jogos, mert így hivatalos, közjegyzői végzés lesz róla, ami később már nem támadható meg sikerrel, így erősebb, biztonságosabb, mint ha csak a jogosulttal megegyezünk, neagyisten szóban. Így amíg mi betartjuk a kedvezmény feltételeit, a jogosult keze meg van kötve, nem indíthat végrehajtást.

Nézzük hogyan néz ki a kedvezmény igénylése a gyakorlatban. A fizetési kedvezményre irányuló kérelem előterjesztésére, az ellentmondásra nyitva álló határidőn belül van lehetőségünk, vagyis a fizetési meghagyás átvételétől számított 15 napon belül. Itt sem az a fontos, hogy a 15 napon belül a kérelem beérkezzen a közjegyzőhöz, hanem hogy ezen a határidőn belül legyen postára adva.

A kérelemben egyrészt indokoljuk meg, hogy miért is nem tudjuk egy összegben azonnal kifizetni. Pl.: munkanélküliség, betegség, sok gyermek, egyedülálló szülő, több tartozás, alacsony fizetés, magas gyógyszer, albérlet, rezsi költség, stb. Lényegében bármi, ami megalapozza a méltányosságon alapuló döntést. Az indokok mellett azt is elő kell adni, hogy mi az amit kérünk. Ha fizetésre halasztást kérünk, akkor azt az időpontot, amikor tudunk fizetni. Ha részletfizetési kedvezményt kérünk, akkor a törlesztőrészletek összegét, vagy a részletek számát, esetleg mindkettőt.

A kérelem sajnos díjköteles. A díj a követelt összeg járulékok nélküli összegének (főkövetelés) az 1%-a, minimum 8.000,- Ft, maximum 15.000,- Ft.

A díjat elméletben a kérelem előterjesztésével egyidőben kell megfizetni. Azonban ennek elmaradása nem probléma. A kérelmünk beérkezése után a közjegyző fel fog hívni minket arra, hogy hiánypótlás keretein belül a díjat fizessük meg. Erre 8-15 napos határidőt szab általában. A befizetés történhet átutalással, vagy postai csekken. Általában csekket fog tartalmazni a hiánypótlásról szóló levél. Ha mégsem, akkor bármelyik közjegyzőnél tudunk ilyet kérni. Nagyon fontos, hogy egyrészt időben teljesítsük a hiánypótlást, másrészt az, hogy a befizetés mindenképpen igazoljuk a közjegyző felé. A díjat az Országos Közjegyzői Kamarának kell fizetni, így a közjegyző nem tudja ellenőrizni a megfizetést, ezáltal szükséges hogy igazolva legyen. Ezt vagy egy átutalási bizonylat megküldésével (pl.: képernyőmentés), vagy a csekk eredeti feladóvevényének a megküldésével tudjuk megtenni. Ha nem igazoljuk le a megfizetést a közjegyző el fogja utasítani a kérelmünket.

Fontos, hogy ha megkapjuk a közjegyző kedvezményt jóváhagyó végzését az abban lévő határidőkre, feltételekre nagyon figyeljünk oda, azokat pontosan teljesítsük, ugyanis ha nem teljesítjük maradéktalanul, pl.: egy részlet megfizetése késik, az egész követelés azonnal, egy összegben esedékessé válik, és a jogosult kérheti a végrehajtást.

A teljes eljáráshoz hozzá tartozik, hogy amennyiben a kérelmünk rendben van, elbírálásra alkalmas, vagyis van indokolásunk, fizetési „ajánlatunk” és a díjat is megfizettük, akkor a közjegyző köteles a kérelmünket megküldeni a jogosultnak aki nyilatkozhat hogy jóvá hagyja-e, vagy sem, esetleg a kérelemtől eltérő kedvezményt hagy jóvá. Ezt követően dönt a közjegyző a felek érveinek, érdekeinek mentén, hogy ad e kedvezményt, illetve milyen kedvezményt ad (értelem szerűen ha részletfizetést kért a kötelezett, akkor fizetésre halasztást nem fog adni, csak a jogosult és a kötelezett „ajánlatai” között próbál meg igazságot tenni).

A fizetési kedvezmény iránti kérelem benyújtása egy legális időhúzási stratégiaként is megállja a helyét. Gondoljunk bele. Megkapjuk az fmh-t, az ellentmondásra nyitva álló határidő utolsó napján postára adunk egy fizetési kedvezmény iránti kérelmet. A díjat nem fizetjük meg, így érkezik majd a hiánypótlás, legalább 8 napos határidővel. Ennek sem teszünk eleget, így a határidő lejártát követően a közjegyző egy végzéssel visszautasítja a kérelmünket. Alapesetben amíg ez a végzés nem lesz jogerős (15 nap) addig nem jogerősíti le az fmh-t sem a közjegyző. Így a postázási napokkal is számolva, egy, vagy akár másfél hónapot is el lehet húzni az eljárást. De ezt persze senki ne tegye, csúnya dolog. 😊

 

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, vagy kérdésed van, írj a vhinfoblog[kukac]gmail.com e-mail címre, vagy a blog facebook oldalán, vagy itt hozzászólásoknál.

Illusztráció: pexels.com

Szólj hozzá

blog díj kedvezmény fizetési meghagyás fmh fizetési kedvezmény fizetési meghagyáskibocsátása iránti kérelem